Siberiade (1979)

Сибириада

Război, Dramă, Istoric (Russia, Soviet Union)

IMDB Adaugă o recenzie

Regizor:

Andrei Konchalovsky

Scenariști:

Valentin Ezhov, Andrei Konchalovsky

Producător:

Trete Tvorcheskoe Obedinenie, Mosfilm

Dată lansare (SUA):

6 Iunie 1979

Dată lansare (Romania):

22 Iunie 2021

  Un sat uitat de Dumnezeu din Siberia denumit Yelan reflecta istoria Rusiei de la inceputul secolului al XX-lea si pana in deceniul 6, iar trei generatii de barbati si femei din familiile Solomin si Ustyuzhanin incearca sa gaseasca pamantul fagaduintei si sa il redea poporului. Afanasy Ustyuzhanin construieste un drum prin taiga inainte de Revolutia bolsevica din anul 1917, in vreme ce fiul sau Nikolai va contribui ulterior la punerea bazelor comunismului. Saracul Nikolai Ustyuzhanin este indragostit de bogata Anastasya Solomina, iar sentimentele ii sunt impartasite, insa relatia lor amoroasa este zadarnicita de impotrivirea parintilor fetei, care isi pun slujitorii sa il bata pe baiat, sa il urce intr-o barca si sa il alunge pe mare. Dupa multi ani, Nikolai se intoarce in satul natal impreuna cu fiul sau adolescent pe nume Aleksey si afla ca Anastasya Solomina a fost omorata in timpul Revolutiei, dupa ce a fugit de acasa pentru a-l cauta pe el. In anii '60, geologul Aleksey Ustyuzhanin revine in satul Yelan pentru a cauta petrol, iar dupa ce pretiosul "aur negru" este gasit in Siberia zona respectiva inceteaza sa mai fie izolata si nepopulata. 

Recenzii

Salmoksis

08.09.2018

Siberia, cea de la capătul lumii. Mai departe de Siberia nu are, nimeni, unde să te trimită. Siberia devine, astfel, continentul aspaţial şi atemporal, în ciuda iluziei că timpul este schimbător. Continentul zero. Pe de altă parte, oamenii de baştină ai Siberiei îşi spală păcatele în sânul ei. Prin iluzoriile călătorii iniţiatice se încearcă să se aducă schimbarea prin factorii industriali. Sondele pentru forarea în adâncime după petrol, înalte ca şi taigaua cu brazii cei veşnici sunt vomitate de pe pământul Siberiei, a cărei epopee Konchalovsky o ridică la rang de capodoperă artistică. Un poem.

2 1

Cibola

08.09.2018

Un film in genul poemului epic , exceptional , facut in 1978-79 , parca nu-ti vine sa crezi , la Mosfilm ! L-am vazut atunci , l-am redescoperit azi cu mai multa intensitate ; nota 9 .

0 0

Filme la cinema în București

Recomandari din comunitate

Top