Moonlight Trailer
Trailer #1 01:48

100 (1973)

Romantic, Dramă | 19 March 1973 (Romania)

One Hundred Lei (1973)

100

Romantic, Dramă (Romania)

IMDB Adaugă o recenzie

Regizor:

Mircea Săucan

Scenariști:

Horia Lovinescu

Producător:

Casa de Filme 1

Dată lansare (SUA):

19 Martie 1973

Dată lansare (Romania):

24 Octombrie 2021

Petre este un adolescent, ajuns la o vârstă cînd este neînţeles de părinţi. Suferă de problemele sale şi decide să se mute la fratele său, Andrei Pantea. Acesta este un actor de succes care beneficiază de anumite privilegii ( nu este amendat de un miliţian pentru exces de viteză cu maşina, scapă de arestare pe Petre ce furase o sticlă de lapte de la un comerciant) şi este maleabil cu el. În scenă apare frumoasa Dora. Ea este admiratoare înfocată a lui Andrei. Însă Petre devine prieten cu Dora. Relaţia cu ea îi dă anumite sentimente ciudate, care , apoi când ea nu mai vrera să-l vadă, îi creează stări sufleteşti ce-l fac să se gândească la sinucidere. Între timp Dora este cunoscută mai bine de Andrei, ce are anumite sentimente, la rându-i pentru ea...<br /> <br />

Recenzii

Bibi_TM

08.09.2018

Unul din primele filme neorealiste româneşti, ''100 de lei'' (1973) povesteşte în imagini foarte simple despre lucruri extrem de obişnuite - dar tabu pentru Ceauşescu - precum: violenţa în rândurile tineretului, lipsa de educaţie, neadaptarea tinerilor la regimul socialist. După o epuizantă luptă cu cenzura, filmul este scurtat arbitrar, unele secvenţe refilmate, ajungându-se la o variantă trunchiată, neagreată de autor, dar acceptată de organele superioare şi difuzată apoi în premieră pe ecrane în 1973. "Filmul a fost maltratat în cel mai josnic mod. Eroul nu mai murea la final, au fost scoase oile dintr-o secvenţă pur poetica, benignă, a fost eliminat până şi Buick-ul cumpărat de la Studioul "Buftea" de la Lica Gheorghiu. Au fost adăugate lozinci, iar premiera a fost, de fapt, o anti-premieră tragică. Directorul filmului, Constantin Roateş, a murit în urma unui atac de cord imediat după ce a aflat de arderea negativului din ordinul Elenei Ceauşescu. Regizorul a ajuns la spital. Abia după 1989 s-au executat pozitivele filmului complet.

2 0

saskiul

08.09.2018

Opera insolita, extrem de rar difuzata, ce incheie cariera regizorala din Romania a lui Mircea Saucan. Influente ale "noului val francez", Antonioni etc. subtil prelucrate de o viziune regizorala matura, foarte personala. Intr-un rol de june prim, Ion Dichiseanu se joaca pe sine, fara masca de super-erou, de amorez sau de vedeta de muzica pop. Ileana Popovici intr-un rol cel putin la fel de izbutit ca acela din RECONSTITUIREA. Dan Nutu continua tipul de angry young man (tanar furios) din MEANDRE, DIMINETILE UNUI BAIAT CUMINTE etc. Unul din cele mai frumoase, mai autentice, mai revolutionare (in sensul innoirii limbajului cinematografic) filme din Romania, ingropat de viu. Cenzura ideologica a vremii, ajutata de personalitatile marcante ale momentului (S. Nicolaescu, Mircea Dragan etc. - vezi cartea Iuliei Blaga despre Saucan), l-a desfiintat. Posteritatea, daca se vor gasi cinefili influenti sensibili la estetica lui Saucan (unica in cinema-ul autohton), il va redescoperi, asa cum - asemenea MEANDRELOR (1966), puse si ele sub obroc inca de la premiera - merita pe deplin.

2 0

Cluc

08.09.2018

Este filmul unui adolescent obisnuit. Trairile lui, sentimentele, intrarea in viata dura si neprevazuta, trairile lui sufletesti.... care daca nu sunt exploatate normal, pot duce la drame.

0 0

Filme la cinema în București

Recomandari din comunitate

Top