Moonlight Trailer
Trailer #1 02:11

Animal Farm

Animaţie, Dramă | (United Kingdom)

Animal Farm

Animal Farm

Animaţie, Dramă (United Kingdom)

IMDB Adaugă o recenzie

Regizor:

Joy Batchelor, John Halas, Joel Coen, Ethan Coen

Scenariști:

Laurence Heath

Producător:

Halas and Batchelor Cartoon Films

Dată lansare (Romania):

24 Iunie 2021

<p align="left">     Primul lung metraj de animaţie de producţie britanică, <em>Ferma animalelor </em>reprezintă transpunerea pe ecran a parabolei politice a lui George Orwell, privind apariţia şi creşterea puterii sovietice, dar cu trimiteri alegorice la întregul totalitarism, stalinismul fiind însă vizat în mod special de satiră. Un grup de animale inteligente, sătule de guvernarea coruptă a oamenilor, îşi alungă stăpînii, în frunte cu fermierul Jones (ţarul Nicolae al II-lea), şi încep să guverneze singure ferma, sub conducerea unui porc (reprezentîndu-l pe Lenin), fiind guvernate de o serie de idei simple: „toate animalele sînt egale între ele”, „nici un animal nu va pune gura pe alcool”, „patru picioare - bine, două picioare - rău”. Dar după moartea conducătorului lor, porcul Bulgăre de Nea (Troţky) este alungat de Napoleon (Stalin), care începe o guvernare despotică, încălcînd regulile stabilite anterior, folosindu-se de propaganda televizată, ba chiar ajunge să se alieze cu oamenii !</p><p align="left"> Astfel, legea de bază a Fermei Animalelor se schimbă, devenind „Toate animalele sînt egale, dar unele sînt mai egale decît altele”. Astfel, diferenţa dintre animale, conduse de porci, şi oameni se estompează pînă devine insesizabilă. S-a preferat schimbarea finalului lui Orwell, considerat poate ca avînd o doză prea mare de ironie, preferîndu-se un final mai simplu, mai ferice.</p>

Recenzii

indy

08.09.2018

:)

2 1

mu_zz_i

08.09.2018

Este o aluzie la totalitarism, la comunismul din tarile rasaritene, la influenta URSS-ului asupra acestor tari. Aceasta aluzie este redata prin intermediul unor animale ( o aluzie si mai evidenta ), animale care traiesc si muncesc la ferma unui om, dar nemultumite de cum sunt tratate de acesta il izgoneste de la ferma si preiau conducerea asupra fermei. Bineinteles ca aveau nevoie de conducator si astfel porcul a ajuns sa conduca (deasemenea o satira si aluzie). Treptat si-au facut noi legi, legi care daca erau incalcate de animale acestea erau omorate, insa daca porcii incalcau aceste legi acestia nu pateau nimic, ba din contra cei caroara nu le conveneau erau imediat redusi la tacere. Treptat animalele au inceput sa moara din cauza muncii extenuante, a hranei din ce in ce mai putina, urmand cu o revolta a acestora si inlaturarea porcilor de la conducerea fermei. Cred ca a-ti remarcat asemanarea.

1 1

Bibi_TM

08.09.2018

Ecranizarea sub forma de lung metraj animat a romanului "Ferma animalelor" de George Orwell a fost nu doar un atac indreptat impotriva stalinismului - si a tuturor formelor de totalitarism - dar si un moment important al Razboiului Rece, imbinand inspirat propaganda anticomunista si cinematografia. Paradoxal, animatia s-a potrivit perfect capodoperei lui Orwell, care a castigat enorm astfel, filmul reusind sa fie la nivelul cartii. Criticile si controversele nu au lipsit, "Ferma animalelor" fiind interzis in tarile din blocul sovietic sau atacat de cei cu simpatii de stanga. Imi aduc aminte de anii de dinainte de 1989 cand in cercuri restranse de prieteni urmaream cu pasiune acest film, care circula pe casete video. Vocile erau dublate de inconfundabila IRINA NISTOR si atunci ma intrebam oare cine o fi aceasta fata curajoasa. Evident, la momentul actual filmul nu mai are acelasi impact psihologic. A fost unul dintre marile succese de casa si public ale deceniului si va reusi mai tarziu sa puna in umbra chiar si ecranizarile dupa "1984", un alt roman celebru al lui Orwell, in care figura Marelui Frate se suprapune peste cea a porcului Napoleon. O capodopera ce nu trebuie ratata.

1 1

Filme la cinema în București

Recomandari din comunitate

Top