Marea sfidare

IMDB Adaugă o recenzie

Dată lansare (Romania):

15 Ianuarie 2021

O dată cu 1 septembrie 1939 al doilea război mondial începe, Polonia este invadată şi ocupată de nazişti. La şapte septembrie 1939, un val mare de refugiaţi polonezi găsesc adăpost pe teritoriul României. Tadeusz Zaremba era delegatul băncii Poloniei, iar pe data de 17 septembrie 1939, a predat băncii României reprezentată de guvernatorul Predescu , un transport cu 51 de lăzi, aproximativ trei tone aur, cu un conţinut de aur neverificat, care va ramâne în depozit pănă la solicitatarea lui de către viitorul guvern legal al Poloniei . Pănă la depozitarea acestui tezaur într-o nişă secretă aleasă de Predescu, comisarul român Vlad împreuna cu ziaristul român Ştefan Rotaru (Florin Zamfirescu ), vor trece prin multe încercări de intimidare în dorinţa legionariilor de a pune măna pe aur, care acţionau sub aripa ocrotitoare a naziştilor. Pentru o reuşită de efect, germanii trimit pe ziarista sub acoperire, Brigitte Von Keller de la ziarul « Unsere Zeitung » care, întămplător a fost colegă de facultate cu Ştefan în Germania. Ea reuşeşte să fie deconspirată în mod fatal de către Rotaru care, va găsi mai tărziu în ziarista poloneză Barbara Jaworska (Maia Morgenstern), pe viitoare sa soţie.

Recenzii

highlander

31.03.2011

Trecând peste faptul ca anumite fapte istorice ne sunt prezentate într-o lumină un pic vualată , din film am cules exact exact acele evenimentele care care ne spun povestea tezaurului polonez care, se pare ca ar fi fost salvat de către România la începutul celui de al doilea război mondial. În rest, numai de bine, am săpat mult să dau de "sfidarea" cu pricina, propaganda e înfloritoare, pănă şi un banal conductor de tren era la curent cu toate mişcările şi înţelegerile marelui şi (nu) unicului duşman de moarte al acelor vremuri , Adolf Hitler.

8 3

corcodus

12.06.2014

unul din putinele lucruri in care romania a facut ceva onorabil in istoria ei; cand a tinut cont de legea umanitatii si nu de dictonul capul plecat sabia nu il taie; poate ar trebui facut totusi un film despre cum s-au intamplat lucurile in realitate, fara propaganda comunista sau de alt tip.

0 0

Filme la cinema în București

Recomandari din comunitate

Top