Top Secret! (1984)

Getbeget

Parcă mai puțin amuzant decât "Airplane!", pare o variantă mai puțin finisată a celor mai bune parodii (din punctul meu de vedere), pe care le precede ("Naked Gun" și "Hot Shots!"). Are destule faze amuzante, la care spectatorul trebuie să fie atent inclusiv la scenele din fundal, fapt care nu poate decăt să atragă. Păcat că filmul este destul de puțin cunoscut, pentru că are o valoare cu mult peste cea a majorității parodiilor care au invadat cinematografia în ultimii ani, de un umor îndoielnic, de multe ori deocheat.

Citește în continuare

Jack the Giant Slayer (2013)

Getbeget

Scenariul se abate zdravăn de la povestea clasică, prezentând o variantă mult mai potrivită pentru cinematografie. Dar, contrar așteptărilor mele pesimiste, filmul mi-a plăcut. Datorită contextului general (adaptarea unei povești), filmul nu poate fi unul serios sau o capodoperă și cred că nici producătorii nu și-au propus așa ceva. Dar evenimentele sunt cât de cât coerente, umorul (decent) este omni-prezent, peisajele sunt spectaculoase (chiar și la varianta 3D, la televizor), așa că n-am motive să blamez acest film. Dimpotrivă, îl recomand pentru relaxare și bine-dispunere.

Citește în continuare

Transsiberian (2008)

Getbeget

Până la un punct, scenariul mi-a amintit de celebrul roman al lui Dostoievski, având în comun cu acesta inclusiv țara unde se desfășura acțiunea. Apoi, accentul s-a pus pe teme mult mai actuale, Din păcate, aș zice eu, zbuciumul interior al lui Emily Mortimer constituind sarea și piperul filmului.

Citește în continuare

Django Unchained (2012)

Getbeget

Filmul are toate ingredientele inconfundabile ale lui Tarantino. Adică are ritm alert, dialoguri spumoase, originalitate. Și scene sângeroase cu duiumul, deh, dacă nu se împroșcă pereții cu creieri și sânge la fiecare 10 minute parcă nu e Tarantino... Sunt destule asemănări cu anterioara creație a lui Tarantino ("Inglourious Basterds"), nu numai un actor comun (Christoph Waltz - care, se pare, este noua feblețe a regizorului) sau un erou atipic, dar și bășcălia în care ia diversele persoane, organizații sau ideologii extremiste (în filmul de referință: nazismul și Hitler, în acest film - sclavagismul și Ku Klux Klan - ul). Sunt curios dacă este sau nu un nou trend pentru Tarantino.

Citește în continuare

Death on the Nile (1978)

Getbeget

Film care poartă amprenta inconfundabilă a Agathei Christie, garnisită cu mister, suspans și, nu în ultimul rând, cu umor fin. Personajele clasice îl pun în valoare pe un Poirot interpretat inconfundabil de bonomul Peter Ustinov - a cărui figură pare asociată pe vecie celei a celebrului detectiv. Acțiunea are o turnură clasică, similară celor realizate după cărțile Agathei Christie, cu dezvoltarea progresivă a tensiunii până la dezvăluirea teatrală a soluției salvatoare din final. Singurul regret pe care îl am este ca am știut deznodământul, fapt pentru care nu am putut savura în totalitate farmecul incontestabil al acestui film.

Citește în continuare

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

Getbeget

Peter Jackson a reușit să transforme scenariul constituit de o carte pentru copii într-un film comercial, extrem de vandabil . Aceasta cred că este principala caracteristică a filmului, fără a omite, totuși, evidentele calități ale sale. Acțiunea este una simplă, liniară, caracteristică unor astfel de cărți, dar garnisită cu speciile care au asigurat succesul LOTR (fiind, totuși, departe de anvengura și valoarea acestuia), bonusul fiind reprezentat de câteva personaje comune. Astfel, chiar dacă această serie NU este similară cu LOTR, este practic un ecou al atractivității seriei precedente. Sigur, au dispărut multe dintre reperele bine-cunoscute, dar au apărut altele: 3D-ul, umorul (mult mai dens, dar și destul de copilăros), viteza crescută a evenimentelor (în afara debutului extrem de detaliat și clarificator, acțiunea parcă este dată pe repede - înainte). Cel mai bun exemplu în acest sens este constituit de Gandalf, care nu mai are aceeași prestanță de odinioară, dar este mai distractiv. Deci: cu așteptările adecvate, "Hobbit" poate fi o serie extrem de atractivă pentru cam orice gust.

Citește în continuare
Top